Pyöräilytapahtumat

Pyöräily on nivelille ja luustolle ystävällinen kuntoilumuoto, jota on hauska harrastaa yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Pyöräilystä innostuneet voivat myös osallistua moniin pyöräilytapahtumiin, joita järjestetään joka puolella Suomea. Esimerkiksi jokavuotinen Rovaniemellä järjestettävä pyöräilyleiri on ollut suuri menestys harrastajien parissa. Syksyisin järjestetään myös monia muita maastopyöräilyyn keskittyviä leirejä, kuten Rukan Tunturiajo sekä Kultainen Kampi -leiri Pikku-Syötteellä. Jos omat rahavarat tai aika eivät kuitenkaan salli monen päivän leirille osallistumista, niin esimerkiksi Oulussa ja Helsingissä järjestetään viikoittaisia, eri taitotasoille soveltuvia pyöräretkiä ja yhteislenkkejä. Näihin tapahtumiin osallistuminen vaatii yleensä johonkin pyöräilyseuraan liittymistä, mutta usein liittyminen on ilmaista ja samanhenkisten harrastajien tapaaminen piristää mieltä.

Pyöräilytapahtumia järjestetään joka puolella Suomea

Varsinainen pyöräilykausi vuodelle 2016 on jo lopuillaan, mutta hiljattain harrastuksesta innostuneet ehtivät treenata mukavasti seuraavan vuoden pyöräilytapahtumia varten joko sisällä kuntosalin lämmössä tai ulkona säätä uhmaten. Esimerkiksi reidet ja pakarat saavat pyöräillessä hyvää treeniä, ja näitä lihaksia todella tarvitaan, jos osallistuminen varsinaiseen maastopyöräilytapahtumaan on mielessä. Ensivuoden pyöräilytapahtumista kannattaa pitää silmällä esimerkiksi Kalevan kierrosta, jonka pyöräilyosuus suoritetaan elokuisessa Iitissä, Turku Touring -pyörätapahtumia sekä Helsingin Polkupyöräilijät Ry:n järjestämiä tapahtumia. Monen harrastajan harmiksi Tour de Helsinki on ilmoittanut jäävänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle. Kannattaa myös ottaa selvää oman kaupungin pyöräilyseuroista sekä -tapahtumista. Yleisesti ottaen suurin osa pyöräilytapahtumista ajoittuu kuitenkin myöhäiskevät-kesä-alkusyksy-akselille. Pyöräilytapahtumat eivät kaikki kuitenkaan ole pelkkää harrastepohjaista pyöräilyä, vaan toisinaan näillä tapahtumilla halutaan levittää tietoisuutta esimerkiksi arkipyöräilyn yleistymisestä. Helsingin Polkupyöräilijät Ry järjesti Auton vapaapäivänä vuonna 2016 Pasilassa kadunvaltaustapahtuman saadakseen kaupungin huomioon vilkkaan pyöräreitin läpäisemän Ratapihatien liikennejärjestelyiden vaarallisuuden. Tapahtuman tarkoituksena oli vaatia näiden liikennejärjestelyjen korjaamista pyöräilijöiden turvallisuuden parantamiseksi. Tällaisiin tapahtumiin osallistuminen voi olla jännittävää, ja samalla voidaan saada aikaan suuri muutos ajattelumalleissa ja käytännöissä.

450px-pyoraily

Ystävän kanssa on helppo treenata

Pyöräily on yhä vain yleistyvä harrastus ja monelle tärkeä arkipäivän hyötyliikuntamuoto. Monet pyöräilyseurat järjestävät harrastajille mieluisia pyöräilytapahtumia, leirejä ja kilpailuja, joihin osallistuminen voi antaa harrastamiselle ja pyöräilylihasten treenaamiselle tarkoituksen. Pyöräilyn terveysvaikutuksista kestävyyden ja keuhkojen hapenottokyvyn paraneminen ovat monelle tuttuja juttuja, mutta pyöräilemällä voit alentaa myös riskiä sairastua diabetekseen. Tanskalaisessa tutkimuksessa todettiin, että jopa myöhemmällä iällä pyöräilyn aloittaminen voi laskea riskiä sairastua diabetekseen jopa 20 prosentilla. Liikunnan tunnetaan yleisesti ehkäisevän kakkostyypin diabetekseen sairastumista ja auttavan jo alkavan diabeteksen hallinnassa, estäen tilan pahentumista. Pyöräily myös nopeuttaa aineenvaihduntaa ja kiihdyttää verenkiertoa, kuten kaikki suuriin lihasryhmiin kohdistuva liikunta. Pyöräilyharrastuksesta voi siis hyötyä monin tavoin, ja monille erilaiset vuosittaiset tai viikoittaiset pyöräilytapahtumat voivat toimia innoittajina, ylläpitäjinä tai vaikka päämäärinä lajin kanssa touhuamiselle. Muiden lajin harrastajien kanssa jutteleminen ja yhdessä tekeminen lisää kuuluvuuden tunnetta, ja uusia ystäviä on helppo saada yhteisen kiinnostuksenkohteen ympärille rakennetusta seurasta tai tapahtumasta. Talvisin kuntosalilla pyöräily on myös varmasti mukavampaa, kun mukana on joku, jonka kanssa toinen toistaan kannustaen treenataan taas seuraavan vuoden pyöräilytapahtumia varten pakkasten paukkuessa ulkona.