Fillarikalenteri

Pyöräilyllä on paljon terveysvaikutuksia. Tiesitkö, että säännöllinen pyöräily voi jopa puolittaa sydäninfarktiriskin? Työmatkapyöräily tai yleinen pyöräilyharrastus kohottaa peruskuntoa ja vahvistaa keuhkoja, puhumattakaan reisi- ja pakaralihasten kiinteytymisestä! Kun matka taittuu pyörällä, säästät bensa- tai bussilippurahat ja mielikin virkistyy. Samalla teet ekoteon, sillä pyörä on tunnetusti täysin saasteeton kulkuväline. Suomessa pyöräily on mukavaa, turvallista ja helppoa erityisesti kesäaikaan, sillä pyörätietä pitkin pääsee lähes minne vain. Säätä uhmaavat huimapäät hyppäävät pyörän selkään talvisinkin. Ja onneksi kuntosaleilta löytyy sopiva vaihtoehto myös niille, joille talvipyöräily ulkoilmassa ei tunnu omalta jutulta. Pyöräilit sitten sisällä tai ulkona, keskeistä pyöräilyn tarjoamien terveysvaikutusten saavuttamiseksi on liikunnan säännöllisyys.

Sopivat varusteet maksimoivat pyöräilyn turvallisuuden

Maksimaaliset terveysvaikutukset pyöräilystä saat, kun harrastat sitä säännöllisesti. Aerobista liikuntaa suositellaan harrastettavaksi 2-3 kertaa viikossa 20-30 minuutin ajan, joten tästä on hyvä pyöräilyssäkin lähteä liikkeelle. Säädä vastusta ja yksittäistä harjoitusaikaa itsellesi sopivaksi. Muista, että yleiset suositukset ovat hyviä suunnannäyttäjiä, mutta on tärkeää kuunnella omaa kehoa erityisesti liikuntaharrastuksen alkuvaiheessa. 1200px-cambridge_cms_bicycle_racksKehon turvallisuuden puolesta pyöräily on erinomainen liikuntamuoto kaikenikäisille. Jalkojen liike on pyöräillessä sulavaa ja yhtäjaksoista, joten nivelet säästyvät tärähdyksiltä. Myös polvivammojen riski on minimissään verrattuna esimerkiksi jalkapalloon, sillä jalkojen vääntymisen mahdollisuus niille luonnollisen liikeradan ulkopuolelle on suhteessa erittäin pieni. Turvallisuus on kaikessa urheilussa tärkeää, ja vammojen ehkäisemiseksi on syytä käyttää asiallisia varusteita. Esimerkiksi kiilakorkotennarit ovat huipputrendikkäät, mutta pyörän päälle kannattaa varustautua pyöräilyyn sopivin kengin, kuten lenkkarein tai valita muut tukevasti jalassa pysyvät, tasapohjaiset kengät ja pakata trendikengät mukaan vasta määränpäässä puettaviksi. Pyöräilyn ykkösvaruste on tietenkin kypärä, jonka tulee istua tukevasti päässä myös pomppuisella tiellä. Tuulen ja sateen pitävä takki on kylmällä ilmalla pyöräilyyn omiaan, ja aurinkoisella säällä taas kannattaa pitää huolta auringolta suojautumisesta aurinkolasein. Älä unohda soittokelloa ja asiaankuuluvia käsimerkkejä liikenteessä!

Pyörämatka ulkomaille antaa erilaisen matkakokemuksen

Lomalle lähtiessä ei pyöräilyharrastusta tarvitse välttämättä jättää tauolle. Pyöräilyyn tykästyneille järjestetään nykyisin monen tasoisia pyöräilymatkoja ympäri maailmaa ja joista meidän onneksemme monet upeat reitit löytyvät Euroopasta. Esimerkiksi Mallorca on mukava pyöräilykohde, missä riittää reittejä joista valita. Alcudia, Playa de Palma ja Palma Nova ovat kolme tämän hetken suosituinta pyöräkohdetta Mallorcalla. Eri kohteissa pyöräilymatkat ajoittuvat eri sesongeille, mutta esimerkiksi juuri Mallorcalla pyöräilykausi on parhaimmillaan keväällä, kun talven sateet väistyvät ja sää alkaa lämmetä. Keskikesä kannattaa varata Suomessa pyöräilemiseen, sillä erityisesti Keski-Euroopassa heinä- ja elokuu ovat erittäin kuumaa aikaa, jolloin ei ole suositeltavaa viettää pitkiä aikoja kerrallaan ulkona päiväsaikaan. Syksy tarkoittaa lähes kaikkialla sään viilenemistä, mutta myös sateita, joka ei myöskään ole ihanteellista pyöräilyä ajatellen. Syksyllä tai talvella pyöräilymatkaa himoavan onkin parasta suunnata johonkin Euroopan ulkopuoliseen kohteeseen, jossa on samaan aikaan alkamassa kevät, kuten Australiaan. Suunnittele oma pyörämatkasi itsenäisesti, tai kysy ryhmäpyöräilymatkoista lisätietoa matkatoimistosta. Pyöräilymatkoja järjestävät esimerkiksi Tjäreborg (kohteina lähinnä Espanja ja Turkki) ja Temaresor (muut Euroopan pyöräkohteet). Pidä itsesi hyvässä kunnossa ja tutustu uuteen maahan erilaisella matkalla pyörän selässä!