Ranskan ympäriajo kokoaa pyöräilyn ystävät yhteen

Kirkkaan värisiin trikooasuihin pukeutunut joukko vilahtaa ohi kuin suriseva ampiaisparvi. Ilmassa kaikuvat erikieliset huudahdukset, teräksiset polkimet kalahtelevat yhteen, ja yleisö kannustaa suosikkejaan vimmatusti. Kuumasti porottava aurinko, valokuvaukselliset maalaismaisemat. Peltoaukeita suorina halkovien teiden varsille on sinne tänne kerääntynyt suurempia ja pienempiä ryhmiä, sekä yksittäisiä katsojia, odottamaan ehkä vuoden odotetuinta hetkeä.

Monelle pyöräilyä harrastavalle ja lajia seuraavalle, Ranskan ympäriajon energiaa uhkuvan pääjoukon ohituksen todistaminen paikan päällä omin silmin on elämys, joka ei unohdu koskaan. Aikaa ja vaivaa uhmaten, innokkaat katsojat hakeutuvat seuraamaan osittain korkealla Alppien vuoristossa käytävää kilpailua hankaliinkin paikkoihin, ja ovat valmiita odottamaan hetkessä ohitse olevaa ohitustilannetta tuntikausia.

Lajia huonommin tuntevalle kilpailun jännitys ja dynamiikka eivät aukea hetkessä, mutta kun viikkoja kestävän, joukkueittain kilpailtavan etappiajon mysteerit alkavat hiljalleen avautua, jää katsoja helposti iäksi koukkuun.

Ranskan ympäriajo on maailman suurin pyöräilytapahtuma

Sotavuosia lukuun ottamatta Ranskan ympäriajo on järjestetty joka kesä vuodesta 1903 lähtien. Kolme viikkoa kestävä, noin 3500 kilometrin pituinen kilpailu nimensä mukaisesti kiertää ympäri Ranskan, eri pituisiin päiväetappeihin jaettuna. Reitti vaihtelee vuosittain, ja matkaan sisältyy niin lyhyitä ja sähäköitä aika-ajoetappeja, tuntikausia kestäviä tasamaaetappeja sekä kihelmöivän jännittäviä, ratkaisun mahdollisuuksia tarjoavia vuoristoetappeja. Suuren mediahuomion saavaa kilpailua pidetään pyöräilymaailman kuninkuuskilpailuna, ja jo pelkkä osallistuminen on useimmille pyöräilijöille unelmien täyttymys.

Kilpailuun osallistuvat joukkueet pyritään kokoamaan siten, että joukossa on tyypiltään ja vahvuuksiltaan erilaisia pyöräilijöitä. Tyypillisesti joukkueessa on yksi niin sanottu ykkösmies, jolla on eniten potentiaalia yksilökilpailussa menestymiseen. Muiden tehtävänä on pyrkiä tukemaan häntä mahdollisimman hyvään suoritukseen, esimerkiksi antamalla vetoapua ja suojaamalla kolareilta ja muilta onnettomuuksilta kiihkeärytmisen kilpailun kuluessa. Hyviin sijoituksiin yltäminen vaatii pyöräilijältä erittäin monipuolisia vahvuuksia, sillä voittajalta on löydyttävä sekä kestävyyttä, nopeutta, rohkeutta, että hyvää strategista pelisilmää. Myös hyvää onnea tarvitaan, sillä joka vuosi moni kilpailija joutuu jättämään leikin kesken kaatumisen tai kolarin seurauksena.

Upeat puitteet ovat tärkeä osa kilpailun viehätystä

Ranska on yksi Euroopan monipuolisimmista ja mielenkiintoisimmista maista, ja sen pitkä historia ja upea luonto tarjoavat ainutlaatuisen hienot puitteet tälle suuren luokan urheilutapahtumalle. Etappien reitit ohittavat vuorotellen keltaisena hehkuvia auringonkukkapeltoja, postikorttimaisia, kesäiltapäivän lämmössä raukeina uinuvia maalaiskyliä, ja lumihuippuisia vuorijonoja. Välillä saatetaan poiketa hetkeksi suurkaupungin meluiseen keskustaan, kunnes seuraavan etapin lähtöpaikkaa valvookin satoja vuosia vanha, lähes epätodellisen jylhä kivilinna. Pyöräilyn seuraamiseen voi siis yhdistää monipuolisen perheloman, ja ennen lähtöä kannattaa päivittää lasten kesävaatevarasto kuntoon esimerkiksi laadukkaan kidsbrandstore.fi verkkokaupan avulla.

Paikan päällä koetun elämyksen tunnelmaa ei luonnollisestikaan voita mikään, mutta vielä paremmin reittikokonaisuuden monimuotoisuus hahmottuu kotona tv-lähetyksen äärellä. Siinä helikoptereilla kuvatut ilmakuvaosuudet kruunaavat visuaalisesti erittäin antoisan penkkiurheilukokemuksen. Asiantunteva ja osaava selostaja on merkittävässä roolissa, ja suomalaisia pyöräilyn ystäviä on tässä suhteessa hemmoteltu avokätisesti, kun Eurosportin suomenkielisinä juontajina ovat pitkään toimineet erittäin innostuneet, omistautuneet ja asiantuntevat isä ja poika, Peter ja Christian Selin.

Heidän leppoisan ja erittäin informatiivisen selostuksensa myötä myös uudet katsojat pääsevät helposti kärryille pyöräilymaailman kiemuroista, ja samalla he saavat erittäin kiinnostavan ja monipuolisen annoksen erilaista Ranskaan liittyvää tietoutta. Mikä olisikaan pyöräilyn ystävälle parempi tapa viettää aurinkoista heinäkuuta, kuin käydä ensin ajamassa oma pyörälenkki, ja asettua sen jälkeen television ääreen jännittämään maailman parhaiden pyöräilijöiden taistoa Ranskan ympäriajon palkintosijoista.