Polkupyörä vai oma auto?

Kumpi on järkevämpi omistaa – oma polkupyörä vai oma auto? Lähes jokaisessa Suomen kaupungissa etäisyydet ovat sellaiset, että ainakin joissakin yhteyksissä on lähes pakko käyttää jonkinlaista kulkupeliä liikkumiseen pelkän kävelemisen sijaan. Se, onko tämä kulkupeli sitten polkupyörä vaiko oma auto riippuu monestakin eri tekijästä. Esimerkiksi etäisyydet vaihtelevat suurestikin eri paikkakuntien kesken – siinä missä pääkaupunkiseudulla kaikki tarpeellinen saattaa olla kirjaimellisesti nurkan takana omalta asunnolta, saattaa maamme pohjoisimmissa osissa joutua kulkemaan kymmeniä tai jopa satoja kilometrejä lähimpään naapuriin. On selvää, että aivan kovin pitkien matkojen taivaltamiseen ei manuaalisesti käytettävä kulkupeli aina ole se paras. Kuitenkin aivan liian moni käyttää maassamme autoa aivan turhaan lyhyisiinkin matkoihin myös silloin, kun vaihtoehtoiset kulkutavat olisivat huomattavasti fiksumpia ja ympäristölle huomattavasti vähemmän kuormittavia. Siksi onkin tärkeä miettiä omallakin kohdalla tarkkaan, kumpi kulkutavoista omaan elämäntyyliin ja elämäntilanteeseen paremmin oikein sopiikaan – auto vai polkupyörä?

Auto tuo helppoutta ja joustavuutta elämään

Hyvin suuri osa suomalaisista kulkee jopa päivittäin omalla henkilökohtaisella autolla työ-, koulu- tai muita matkoja. Tämä ei ole ihme – auto on hyvin joustava tapa liikkua paikasta toiseen itselle sopivalla aikataululla. Ilmaista ajaminen ei kuitenkaan missään tapauksessa ole, vaan itse asiassa oman auton ylläpitäminen on hyvinkin kallista, vaikka worksystem.fi kaltaiset sivustot tarjoavatkin laadukkaita autotarvikkeita edullisin hinnoin. Hintavuudesta huolimatta autoilu on nykyään monelle länsimaissa asuvalle käytännössä elinehto, eikä monikaan osaa edes kuvitella elämää ilman omaa autoa. Olemme tottuneet siihen, että saamme itse kontrolloida aikataulujamme ja menemisiämme, ja auto on tähän täydellinen ratkaisu. Auto toimii säällä kuin säällä, mikä on arktiselle Suomelle hyvin tärkeä ominaisuus. Lisäksi maaseuduilla ja harvaan asutuilla alueilla auto on varsin usein jopa välttämättömyys, sillä välimatkat ovat pitkät eikä julkista liikennettä ole välttämättä ollenkaan.

Polkupyöräily on helppoa arkiliikuntaa

Haluatko vaihtoehtoisen tavan liikkua paikasta toiseen? Moni kantaa suuria tunnontuskia siitä, kuinka paljon hallaa teemmekään maapallollemme omana elinaikanamme. Hyvin suuri osa yksityishenkilön hiilipäästöistä tulee nimen omaan yksityisautoilusta. Onneksi tähän voi itse vaikuttaa helpoilla teoilla. Vaihda kulkupeliksi polkupyörä, jonka avulla taittuu mukavasti ja helposti vähän pidempikin matka. Samalla kun poljet, tulet myös harrastaneeksi sitä kaikkein parasta arkiliikuntaa, jonka tulokset näkyvät myös kropassa hyvinkin pian. Kokeile vaikka, niin saatat hurahtaa pyöräilyyn täysin! Olisiko tässä sinulle ainakin kesäkuukausille hyvä vaihtoehtoinen kulkutapa?