Kuinka valita sopivat urheiluvaatteet pitkää pyörälenkkiä varten?

Pienet pyrähdykset tai vaikkapa puolen tunnin reipas aerobinen kuntoilu maantiellä tai metsäpolulla ei yleensä vaadi liikkujalta sen tietoisempia valintoja siitä, millaiset urheiluvaatteet pyöräilylenkille kannattaa valita. Pitemmillä pyörälenkeillä vaatteiden valinnalla on kuitenkin jo huomattavasti suurempi merkitys, sillä asianmukaisten vaatteiden valitseminen tekee myös pyörällä ajamisesta huomattavasti mukavampaa.

Näin valitset asianmukaiset pyöräilyvaatteet

Pyöräilyvaatteiden valinnassa aivan ensimmäisenä kannattaa tietysti kiinnittää huomiota vallitsevaan säähän. Aurinkoisella ja lämpimällä säällä on tärkeää, että iho suojataan kunnolla, oli se sitten vaatteilla ja/tai aurinkovoiteella. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että yleensä vauhti kasvaa aina kovaksi pyörällä ajettaessa, joten vaatteiden tulisi myös pitää tuulta ainakin jonkin verran. Kaiken tämän ohella tärkeää valita mahdollisimman ihonmyötäisiä vaatteita, jotta vaatteet eivät lepata liikaa tuulessa ja tätä myötä hidasta vauhtia tai pahimmassa tapauksessa aiheuta vaaratilanteita.

Koska pyöräillessä hiki nousee varmasti pintaan säällä kuin säällä, liian hiostavia ja huonosti hikeä imeviä vaatteita kannattaa välttää. Pyöräilyn kannalta parhaita mahdollisia materiaaleja ovat keinokuiduista valmistetut vaatteet, joita myös ruotsalainen urheiluvaatteiden erikoisasiantuntija Aim’n valmistaa. Valikoimasta löytyy muun muassa äärimmäisen joustavia ja saumattomia pyöräilyshortseja ja trikoohousuja, jotka sopivat pyörän satulan lisäksi myös kuntosalille, lenkkipolulle tai mihin tahansa muuhun vapaa-ajan aktiviteettiin!

Onkin tärkeää, että pyöräilyvaatteiden valinnassa kiinnitetään huomiota nimenomaan pyöräilyhousujen valintaan, sillä pitkillä pyöräretkillä vietät satulan selässä todennäköisesti useamman tunnin. Kuten edellä jo mainittiin, pyöräilyhousuissa kannattaa vaalia mahdollisimman joustavista ja saumattomista materiaaleista valmistettuja housuja. Jos pyörälenkit venyvät säännöllisesti useamman tunnin mittaiseksi, pehmustettujen pyöräilyhousujen valintaa kannattaa miettiä.

Pyöräilyssä tulisi aina suosia nimenomaan kerrospukeutumista, ja onkin hyvä pitää mielessä, että vaatteita on aina helpompi ottaa pois kuin lisätä. Erityisesti talvella ja kylmällä säällä on hyvä panostaa siihen, että ylin kerros on mahdollisimman lämmin ja tukeva, sillä päällimmäisen kerroksen tehtävänä on nimenomaan eristää kehoa kylmästä ilmasta ja pitää se lämpimänä myös silloin, kun hikoilee.

Pyöräilykenkien valinta

Jokainen edes kerran elämässään pyöräillyt ihminen tietää, että pyöräilyssä liikkeen voima lähtee jaloista. Juuri jalkojen ja polkimien yhtymäkohta toimii pyöräilyn kannalta kriittisenä pisteenä, sillä koko elimistön voima tulisi viedä jalkojen kautta tehokkaasti polkimiin.

Tästä syystä pyöräilykenkien valinnassa kannattaa panostaa sellaisiin malleihin, jotka tarjoavat pyöräilyn aikana jaloille riittävästi tukea. Hyvät pyöräilykengät ovat yleensä normaaleita kenkiä hieman jäykemmät. Pyöräilykenkien jäykkyys vaihtelee kenkien käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi maantiepyöräilyyn suunnatut kengät eivät taivu juuri mihinkään, kun taas esimerkiksi spinningiin tai sekakäyttöön tarkoitetut pyöräilykengät ovat jo hieman taipuisammat.

Muut varusteet

Jos pyöräilet paljon ja säännöllisesti, voi olla hyvä aika pohtia myös lisävarusteiden tarvetta. Jos pyöräilet paljon maastossa ja ajat myös talvella, laadukkaisiin pyöräilyyn suunnattuihin käsineisiin kannattaa ehdottomasti panostaa. Laadukkaat pyöräilykäsineet pitävät samalla sekä tuulta että ovat lämpimät, ja niiden tukeva pinta antaa myös paremman otteen pyörän sarvista. Lisäksi kunnolliset pyöräilykäsineet suojaavat ajajaa myös mahdollisen kaatumisen sattuessa.

Muita harkitsemisen arvoisia lisävarusteita ovat päähineet ja ajolasit. Päähineen tulee luonnollisesti mahtua pyöräilykypärän alle, joten se ei saa olla liian suuri. Sateella ajettaessa esimerkiksi lippis voi auttaa suojaamaan silmiä ja kasvoja sekä parantamaan näkökenttää ajon aikana. Toinen hyvä valinta silmien ja näkökentän suojaamiseen ovat kunnolliset ajolasit, jotka suojaavat niin auringonpaisteelta, tuulelta, ötököiltä kuin oksilta.